Proč je tak těžké vyhýbat se čokoládě, zákuskům nebo hranolkům? Nová studie prokázala, že potraviny s vysokým obsahem tuku a cukru mění nervová spojení v mozku. Pokud pravidelně jíme i jen malé množství těchto kalorických jídel, mozek se naučí upřednostňovat i v budoucnu právě tyto potraviny.
Chuť na nezdravá jídla může být vrozená. Vědci však předpokládají, že tendence ke konzumaci se může vyvinout. Cílem studie bylo otestovat účinky sladkých a tučných svačin na chuťové preference lidí a reakce v mozku na obdobná jídla.
Dobrovolníci měli za úkol vedle své běžné stravy 2 x denně svačit obdržené jogurty, a to po dobu 8 týdnů. Polovina z nich dostávala jogurt s vysokým obsahem tuku a cukru, zatímco druhá skupina jedla jogurt se stejným množstvím kalorií, ale méně sladký a tučný a naopak s vyšším podílem bílkovin. Před, během a po těchto 8 týdnech účastníci podstoupili několik testů a měření.
Pomocí magnetické rezonance byla měřena mozková aktivita před podáním dvou různých nápojů – tučného a sladkého mléčného koktejlu nebo čisté vody. Podle obrázku jednoho z těchto nápojů testovaní předem věděli, co budou pít. Dále byly sledovány jejich chuťové preference, váha, krevní cukr a cholesterol. Celkem se účastnilo 57 osob s normální váhou. Jednalo se o nekuřáky, kteří neberou léky a nemají poruchy příjmu potravy. Účastníci také předem vyplnili dotazník týkající se jejich běžné konzumace sladkých a tučných potravin.
A jaké byly výsledky? Skupina, která v předchozích 8 týdnech jedla sladký a tučný jogurt, reagovala na obrázek mléčného koktejlu zvýšenou mozkovou aktivitou, a to v oblastech spojených se systémem odměn (dopaminové dráhy). Naopak osoby, které dostávaly jogurt bohatý na bílkoviny, nevykazovaly žádné významné reakce při očekávání koktejlu nebo naopak vody. Před 8 týdenní konzumací jogurtů však tyto rozdíly mezi skupinami naměřeny nebyly. Změny lze proto přičíst sladkým a tučným svačinám. Mozek se podvědomě učí chtít jídlo spojené s odměnou, kterou představují příjemné prožitky – skvělá chuť, kdy tělo uvolňuje dopamin, tzv. hormon štěstí.
Testování chutí, které probíhalo pomocí různě tučných pudinků a různě sladkých džusů, ukázalo větší preferenci sladkých a tučných vzorků, a to opět u osob, které po 8 týdnů svačily sladké a tučné jogurty. Tato část účastníků měla zároveň menší chuť na zdravější, méně sladké a nízkotučné potraviny. V hodnocení tučnosti nebo sladkosti pokrmů se ale výsledky nelišily oproti testům před experimentem. Změna preferencí proto nesouvisí se změnou vnímání chutí, ale se změnami v mozku.
Během experimentu tyto osoby nepřibraly více než konzumenti jogurtů bohatých na bílkoviny. Také se nezměnily hodnoty jejich krevního cukru nebo cholesterolu. Vědci však předpokládají, že preference nezdravých jídel bude pokračovat i po skončení studie. „V mozku vznikají nová spojení, která tak rychle nezaniknou. Smyslem učení je koneckonců to, že jakmile se něco jednou naučíme, hned tak rychle to nezapomeneme,“ vysvětluje Marc Tittgemeyer, který vedl tuto studii na Institutu Maxe Plancka pro výzkum metabolismu v Kolíně nad Rýnem.
Sladká a tučná jídla učí náš mozek preferovat je stále víc, podobně jako u závislosti na omamných látkách. To přispívá k riziku obezity nezávisle na vrozených sklonech k tomuto onemocnění. Jednoznačným, avšak obtížným řešením je snížit dostupnost energeticky bohatých potravin.
Chcete inspirovat své okolí k zdravému životnímu stylu? Přihlaste se na obor výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávání na Fakultě pedagogické Západočeské univerzity v Plzni.
Zdroje:
www.sf.mpg.de/2054403/news_230322_Sweets-change-our-brain?c=1726105