Víte, že Budoucí knihovna vydá své tajemství až v roce 2114?

Jaké novinky najdete na knižních pultech za sto let? Co budou číst naše pravnoučata? Jak budoucí čtenářské publikum přijme myšlenky svých předků napsané zastaralým jazykem?

V roce 2114 vyjde sbírka textů, které budou významní autoři psát celé jedno století. Každý rok přibude v takzvané Future Library (Budoucí knihovna) jeden příspěvek, pokaždé od jiného autora. Někteří spisovatelé té doby se tedy vydání knihy ještě dožijí.

Prvním přispěvatelem do projektu byla v roce 2014 populární autorka sci-fi Margaret Atwoodová. V roce 2019 je dosavadních přispěvatelů již šest. Druhým byl David Mitchell, autor takových bestsellerů, jako je například později úspěšně zfilmovaný Atlas mraků. Nechybí turecko-britská novelistka, spisovatel z Jižní Koreje a dvě literární osobnosti ze Severní Evropy.

Zatím posledním, kdo do sbírky přispěl svým textem, je Karl Ove Knausgård z Norska, kde má celý projekt budoucí knihovny svůj domov. S nápadem přišla skotská umělkyně Katie Paterson, která ve své práci upozorňuje na neotřelá témata a prezentuje je neobvyklými technikami. Projekty umělkyně se vyznačují hlubokou propracovaností a Future Library je toho příkladem.

Celý projekt podporuje město Oslo a díla budou pečlivě uschována v tamní veřejné, leč zatím nedostavěné knihovně Deichman Library. Pro tento účel zde vzniká speciální místnost, takzvaný Silent Room (Tichý pokoj).

Pro stavbu Tichého pokoje bude použito dřevo ze stromů pokácených v lese Nordmarka, kde byly vysázeny nové stromy určené pro pozdější výrobu papíru pro vznik 100 rukopisů této antologie. Symbolem projektu je kmen stromu se sto letokruhy.

Je zřejmé, že dnešní autoři se vydání publikace a ohlasu na svá díla již nedožijí. Například nedávno zesnulý Umberto Eco se však bohužel nedožil ani napsání a vložení svého díla do projektu.

Terčem kritiky se stala nejen nedostupnost pro současné generace, ale především exkluzivita v době vydání. Do roku 2114 je totiž k dispozici omezený počet 1000 certifikátů opravňujících k obdržení antologie. Prodává je několik speciálně pověřených galerií. V roce 2017 činila cena jednoho certifikátu 800 britských liber.

Zajímají vás knihy, historie literatury i její nejnovější trendy? Přihlaste se ke studiu na Katedře českého jazyka a literatury FPE Západočeské univerzity v Plzni.